Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΑΤΤΙΚΗΣ.............

«Όπισθεν ολοταχώς» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2010 Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 16:09 Απογοήτευσε σήμερα, παρά τις καλές ειρηνικές της προθέσεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, και παρά τις προειδοποιήσεις Ιεραρχών, που θα ακουστούν βέβαια κατά την προσεχή Ιεραρχία όταν και όποτε θα γίνει, πήρε στους ώμους τις τύχες τις «Θυγατρός» και «Αδελφής Εκκλησίας», που πλέον δείχνει να απεμπολεί τους Νόμους και τους Τόμους που την καθιστούν Αυτοκέφαλη ανάμεσα στις λοιπές Αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Έτσι, εξ αφορμής της σημερινής ανακοίνωσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είδαμε για ακόμη μια φορά ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεικνύει απόλυτη αφοσίωση και υπακοή εις την Μητέρα Εκκλησία.

Ως εκ τούτου φαίνεται επίσης, ότι υπάρχει πρόβλημα στο Συνοδικό σύστημα, πρόβλημα στη διασφάλιση του θεσμού του «πρώτου», πρόβλημα στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και στη μη τήρηση των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας.

Να αναφερθεί, ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν οι Κανόνες και από την άλλη η Νομοκρατούσα Πολιτεία, κάτι που αποτελεί προσβολή για την Πολιτειακή Νομοθεσία και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, για μια ακόμη φορά απεδείχθη ότι δεν υπήρχε η δύναμη και το σθένος της προασπίσεως και της υπερασπίσεως, των δικαιωμάτων της Αυτοκεφαλίας της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Μετά τη σημερινή απόφαση της Δ.Ι.Σ, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους κύκλους των Ιεραρχών, της Πολιτείας, του λαού καθώς και σ΄ αυτούς που γνωρίζουν τα Νομοκανονικά – Ιστορικά και Εκκλησιαστικά πράγματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η γνώμη των πολλών ήταν πέραν της πλήρωσης των δύο νέων Ιερών Μητροπόλεων (Κηφισιάς και Ιλίου), να συγκληθεί κανονικά η Ιεραρχία και να προχωρήσει στην πλήρωση της Μητροπόλεως Λαγκαδά καθώς και στην εκλογή βοηθού επισκόπου που ήδη είχε ανακοινωθεί.

Και εκεί κατόπιν να συζητηθεί ενώπιον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, γενικότερα και διεξοδικά το θέμα που προέκυψε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πληροφορίες, πάντως αναφέρουν ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις για αποκατάσταση του καθηρημένου Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη στο Αρχιερατικό αξίωμα.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολιάζουν, ότι οι πιέσεις ασκούνται από Αρχιερείς, αλλά και από πρόσωπα προσκείμενα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μητροπολίτης από την Βόρεια Ελλάδα, σχολιάζοντας στη «Romfea.gr» το σημερινό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τόνισε: «Αυτό έδειξε ότι δεν υπήρχε ετοιμότητα και δύναμη από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι την προσεχή Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010, όπως ακούγεται, θα γίνει η συγκρότηση του Δευτεροβάθμιου δι΄ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου και ενώ θα πρέπει να προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επιθυμεί επικαλούμενος διάφορους λόγους.

Επόμενος, κατά την τάξη της Ιεραρχίας είναι ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος δεν μπορεί να προεδρεύσει διότι υπήρξε ανακριτής στην υπόθεση.

Τέλος, ο αμέσως επόμενος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ (αν δεχτεί), ο οποίος έχει εμπειρία και όλοι γνωρίζουν την σοβαρότητα και το ανεπίληπτο του ήθους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου